NAV-ra köthető online pénztárgép kedvező áron

A kasszacsere a 2013-as évben vált aktuálissá, miután 2012 októberében döntötte el a kormány, hogy bevezetik az online kasszák használatát. Ennek keretein belül a meglévő pénztárgépeket olyanra kellett cserélni, melyek kacsolódnak a NAV-hoz. Ettől az intézkedéstől azt remélték, hogy egyszerűbbé válik az adóbeszedés, kiigazítja a költségvetést, valamint felszámolja a feketegazdaságot. Az intézkedés a Magyarországon üzemelő mintegy 250 ezer kassza körülbelül 80 százalékát érintette.

Újabb adatszolgáltatási kötelezettség

A 2015 január 1-től hatályba lépő rendelkezés alapján a pénztárgép használatára kötelezetteknek minden esetben adatot kell majd szolgáltatni, ha a bizonylatadási kötelezettségüket nem online pénztárgéppel, hanem számla kibocsátásával teljesítik. Ennek értelmében azok az adózók is kötelezettek lettek, akik korábban nem voltak, mert nyugtaadási kötelezettségüknek 2013. szeptember 1-jét megelőzően is számla kibocsátásával tettek eleget, vagy egyebekben nyugta helyett számlát adtak az értékesítéskor.

További változások a 2015-ös évben

A heti adatszolgáltatás helyett 2015-től már havi adatszolgáltatás van érvényben, az eddigi gyakorlattal megegyezően, napi bontásban. A tervek szerint júliusban terjeszthetik ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét a szolgáltató ágazatokra is, melyekre ez eddig nem vonatkozott. A NAV így ettől az évtől kezdve már minden, pénztárgép használatára kötelezett adózó napi forgalmáról értesülni fog.