Az online kassza bevezetése miatt nagyon oda kell figyelni a határidőkre, ha nem szeretnénk, hogy a NAV megbírságoljon. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat, így Ön elkerülheti a büntetést!

2013. március 20-tól új szabályok vonatkoznak a kasszák és taxaméterek műszaki előírásaira, emellett a forgalmazás engedélyezése is új keretek között történik. Ugyanettől a naptól kezdi meg működését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), innentől kezdve az engedélyezési eljárásokat ők intézik, az eddigi szervnél folyamatban lévő ügyek megszűnnek.

2013. április 30-tól már nem érvényesek a március 19. előtt kiadott engedélyek és igazolványok, ezeket újból ki kell kérni, az új szabályoknak megfelelően. Amelyik szervizes vagy műszerész ezt nem teszi meg, a továbbiakban nem működhet, ha mégis megteszi, az jogszabályellenes és következményeket von maga után.

2013. május 1-től kezdve a szervizek és a műszerészek nem dolgozhatnak olyan engedéllyel, melyet 2013. március 19. előtt adtak ki, innentől kezdve csak az új típusú igazolványok érvényesek, és csak új plombanyomókkal folytathatják tevékenységüket. A törvényben és a vonatkozó rendeletekben foglaltak szerint 2013. május 1-től már csak olyan engedéllyel lehet beüzemelni pénztárgépet, melyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adott ki, 2013. március 20. után. Ha minden más törvényben foglalt kötelezettségét ellátja az adózó, csak ennek elmulasztása miatt nem kap bírságot, amíg a türelmi idő le nem jár.

2013. július 1-től, ha olyan pénztárgépünk van, mely még a régi szabályok szerint lett engedélyezve, de rendelkezik elektronikus naplóval, havonta adatot kell szolgáltatnunk a NAV-nak elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül.

2013. szeptember 30-ig tart a türelmi idő, vagyis eddig a napig nem kapunk büntetést azért, ha olyan pénztárgépet használunk, ami még március 20. előtt kapott engedélyt, és nem rendelkezik elektronikus naplóval – október 1-jétől azonban bírságra számíthatunk, ha nem változtatunk a helyzeten!

2013 év végéig lehet használni azokat a kasszákat, amik rendelkeznek ugyan elektronikus naplóval, de még 2013 március 20. előtt engedélyezték őket. Ez a határidő is csak akkor érvényes, ha eleget tettünk adatszolgáltatási kötelezettségünknek, vagyis minden hónap 10. napjáig elektronikus úton elküldtük a szükséges információkat a NAV-nak.

2014. január 1-től teljes lesz a rendszer átalakulása, már azoknál az adózóknál is csak az újfajta kassza üzemelhet, akiknek nem kötelező pénztárgépet használni.